W trakcie zajęć świetlicowych poświęconych Dniu Pszczoły, dzieci miały okazję poznać fascynujący świat pszczół sprzed 120 milionów lat. Uczestnicy dowiedzieli do czego dawniej wykorzystywano miód, odkrywając, jak cenny był dla różnych cywilizacji. Ponadto, dzieci nauczyły się, jak pszczoły się porozumiewają, ile żyją i jak odbywa się proces zapylania kwiatów. Poznały także naukę zwaną biomimetyką, która inspiruje się naturą, w tym zachowaniami pszczół, do tworzenia nowych technologii. Dowiedziały się również, czym jest bartnictwo, czyli tradycyjna forma pszczelarstwa polegająca na hodowli pszczół w specjalnych ulach umieszczonych na drzewach. Zajęcia te były nie tylko edukacyjne, ale także pełne inspiracji i ciekawostek o niezwykłym świecie pszczół. Podsumowując zajęcia o pszczołach, świetlica przygotowała miłą niespodziankę – słodki miód z truskawkami na wafelku. To smakowite zakończenie nie tylko umiliło dzieciom dzień, ale również pozwoliło im doświadczyć, jak pyszny i wartościowy jest produkt pracy pszczół, o którym się tyle dowiedziały. Świetliki nie były sobą, gdyby nie wykonały pięknych prac plastycznych.
P I E C Z Y W O 1. Podstawa takich posiłków jak śniadanie czy kolacja, należy do produktów zbożowych. P I R A M I D A 2. Graficzne przedstawienie zasad zdrowego żywienia, u jej podstawy są produkty, które powinno się spożywać najczęściej. R U C H 3. Nie można o nim zapominać, trzeba mu poświęcić co najmniej godzinę dziennie. W O D A 4. Powinno się jej wypijać około 6 szklanek dziennie. W A R Z Y W A 5. Należą do tego samego piętra piramidy co owoce. M L E K O 6. Dobre źródło wapnia, dlatego warto je pić np. na śniadanie. J A J K O 7. Bogate źródło białka, w sam raz
Komentarze
Prześlij komentarz