Przejdź do głównej zawartości

Jadłospis szkolnych pyszności:)

UWAGA RODZICE !!!

W myśl
Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594)  w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach.

Informujemy, że w naszej szkole stosujemy się do wyżej wymienionego rozporządzenia.
W  związku z powyższym zwracamy się do Państwa z prośbą o współpracę i w miarę możliwości  o ograniczenie podawania cukru dzieciom w domu tak, aby skrócić im okres przyzwyczajania się do spożywanych potraw przygotowywanych w szkole.



WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
  1. 1.Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
  1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 );
  2. maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 );
  3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe (Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan (Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera), orzechy makadamia
i produkty pochodne;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca sezamu i produkty pochodne;
11. Nasiona lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14.Mięczaki i produkty pochodne.



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ROZWIĄZANA KRZYŻÓWKA NADESŁANA PRZEZ IGĘ BRACHMAN ORAZ JEJ BRATA TYMONA. SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

P I E C Z Y W O 1. Podstawa takich posiłków jak śniadanie czy kolacja, należy do produktów zbożowych. P I R A M I D A 2. Graficzne przedstawienie zasad zdrowego żywienia, u jej podstawy są produkty, które powinno się spożywać najczęściej. R U C H 3. Nie można o nim zapominać, trzeba mu poświęcić co najmniej godzinę dziennie. W O D A 4. Powinno się jej wypijać około 6 szklanek dziennie. W A R Z Y W A 5. Należą do tego samego piętra piramidy co owoce. M L E K O 6. Dobre źródło wapnia, dlatego warto je pić np. na śniadanie. J A J K O 7. Bogate źródło białka, w sam raz...

Bezpieczne wakacje

Na ostatnich zajęciach świetlicowych dzieci zdobyły cenną wiedzę na temat bezpiecznych przygotowań do nadchodzących wakacji, zarówno w górach, jak i nad wodą. Wychowawcy omówili zasady bezpieczeństwa, takie jak odpowiednie wyposażenie plecaka na górskie wędrówki, właściwe obuwie, nawadnianie się oraz unikanie niebezpiecznych miejsc. Dzieci dowiedziały się również, jak zachowywać się nad wodą - jakie są zasady kąpieli, dlaczego ważne jest pływanie tylko w wyznaczonych miejscach i pod opieką dorosłych, a także jak korzystać z kamizelek ratunkowych. Praktyczne ćwiczenia i zabawy pomogły utrwalić zdobyte informacje. Dzięki tym zajęciom dzieci będą mogły cieszyć się wakacjami, pamiętając o bezpieczeństwie. 🌞🏞️🌊 Na ostatnich zajęciach świetlicowych dzieci zdobyły cenną wiedzę na temat bezpiecznych przygotowań do nadchodzących wakacji, zarówno w górach, jak i nad wodą. Wychowawcy omówili zasady bezpieczeństwa, takie jak odpowiednie wyposażenie plecaka na górskie wędrówki, właściwe obuwie, ...

23 czerwca obchodzimy w Polsce Dzień Ojca. Tradycja ta została wprowadzona jeszcze w 1965 roku...

Dzień Ojca obchodzi się w wielu krajach na świecie, ale w  Polsce świętujemy go właśnie 23 czerwca. W innych krajach Ojcowie mają swoje święto w innym terminie. Włochy, Hiszpania i Portugalia Dzień Ojca obchodzą 19 marca, w dniu świętego Józefa, na Litwie natomiast jest to pierwsza niedziela czerwca, a w Austrii druga. Z kolei Niemcy życzenia ojcom składają w dniu wniebowstąpienia Jezusa, czyli 39 dnia po niedzieli wielkanocnej. W krajach skandynawskich Dzień Ojca obchodzony jest w drugą niedzielę listopada, a w Danii 5 czerwca.  Historia Dnia Ojca... Obchody Dnia Ojca zostały zapoczątkowano na początku XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze obchody święta odbyły się 19 czerwca 1910 roku w miasteczku Spokane w stanie Waszyngton za sprawą Sonory Smart Dodd — córki weterana wojny secesyjnej Williama Smarta. Sonora Dodd Smart, podczas mszy ...