UWAGA
RODZICE !!!
W myśl Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Informujemy, że w naszej szkole stosujemy się do wyżej wymienionego rozporządzenia. W związku z powyższym zwracamy się do Państwa z prośbą o współpracę i w miarę możliwości o ograniczenie podawania cukru dzieciom w domu tak, aby skrócić im okres przyzwyczajania się do spożywanych potraw przygotowywanych w szkole.
WYKAZ
SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE
NIETOLERANCJI
2.
Skorupiaki i produkty pochodne;
3.
Jaja i produkty pochodne;
4.
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a)
żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających
witaminy lub karotenoidy;
b)
żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do
piwa i wina;
5.
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a)
całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b)
mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego
D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu,
naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c)
fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych
pochodzenia sojowego;
d)
estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów
roślinnych pochodzenia sojowego;
7.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a)
serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w
tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b)
laktitolu;
8.
Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe
(Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy
nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan
(Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie
(Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera),
orzechy makadamia
i
produkty pochodne;
9.
Seler i produkty pochodne;
10.
Gorczyca sezamu i produkty pochodne;
11.
Nasiona lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także
produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do
produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
12.
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub
10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla
produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w
postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami
wytwórców;
13.
Łubin i produkty pochodne;
14.Mięczaki
i produkty pochodne.
|
P I E C Z Y W O 1. Podstawa takich posiłków jak śniadanie czy kolacja, należy do produktów zbożowych. P I R A M I D A 2. Graficzne przedstawienie zasad zdrowego żywienia, u jej podstawy są produkty, które powinno się spożywać najczęściej. R U C H 3. Nie można o nim zapominać, trzeba mu poświęcić co najmniej godzinę dziennie. W O D A 4. Powinno się jej wypijać około 6 szklanek dziennie. W A R Z Y W A 5. Należą do tego samego piętra piramidy co owoce. M L E K O 6. Dobre źródło wapnia, dlatego warto je pić np. na śniadanie. J A J K O 7. Bogate źródło białka, w sam raz...
Komentarze
Prześlij komentarz