Przejdź do głównej zawartości

DZIŚ DZIEŃ FLORYSTY! PONIŻEJ TROCHĘ INFORMACJI O TYM ZAWODZIE:)

Święto narodziło się w 2010 roku za sprawą społeczności portalu forumkwiatowe.pl. Jego celem jest nie tylko uhonorowanie florystów, ale pokazanie, że to wcale nie jest łatwa praca.


Kto może zostać florystą?

Florysta to zawód dla każdego, kto posiada chociaż odrobinę wyobraźni i zmysłu estetycznego.  Wszyscy, którzy kochają rośliny na pewno doskonale odnajdą się w tym zawodzie. Florysta tworzy dekoracje roślinne, od niewielkich kompozycji do rozwiązań przestrzennych, podnoszących estetykę otoczenia. Zajmuje się wizualną oprawą uroczystości i imprez oraz kompleksową dekoracją wnętrz, stosując rośliny ozdobne cięte i doniczkowe. 

Zadania zawodowe:

  • - planowanie wykonywanie projektów dekoracji roślinnych,
  • - dobór materiału roślinnego do tworzenia dekoracji roślinnej zależnie od stylu i rodzaju dekoracji, okazji, sezonu oraz warunków otoczenia,
  • - przygotowywanie materiału roślinnego, suszu i sztucznych roślin do wykonania dekoracji,
  • - wykonywanie dekoracji roślinnych różnego typu,
  • - pielęgnacja roślin ciętych, doniczkowych o gotowych dekoracji florystycznych,
  • - stylizacja wnętrz materiałem roślinnym w hotelach, biurach, sklepach, kościołach, mieszkaniach itp.,
  • - przygotowywanie wystaw i konkursów roślinnych.
NASI MILUSIŃSCY! NADCHODZĄ WAŻNE ŚWIĘTA NARODOWE, DLATEGO TEŻ  TYGODNIOWA TEMATYKA DOTYCZY NASZEGO KRAJU - POLSKI. ZACHĘCAMY DZIECI DO STWORZENIA KWIATÓW DOWOLNĄ TECHNIKĄ W BARWACH BIAŁO-CZERWONYCH:) MILE WIDZIANE ZDJĘCIA😉

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

ROZWIĄZANA KRZYŻÓWKA NADESŁANA PRZEZ IGĘ BRACHMAN ORAZ JEJ BRATA TYMONA. SERDECZNIE DZIĘKUJEMY!

P I E C Z Y W O 1. Podstawa takich posiłków jak śniadanie czy kolacja, należy do produktów zbożowych. P I R A M I D A 2. Graficzne przedstawienie zasad zdrowego żywienia, u jej podstawy są produkty, które powinno się spożywać najczęściej. R U C H 3. Nie można o nim zapominać, trzeba mu poświęcić co najmniej godzinę dziennie. W O D A 4. Powinno się jej wypijać około 6 szklanek dziennie. W A R Z Y W A 5. Należą do tego samego piętra piramidy co owoce. M L E K O 6. Dobre źródło wapnia, dlatego warto je pić np. na śniadanie. J A J K O 7. Bogate źródło białka, w sam raz...
W maju odbył się konkurs z języka francuskiego i wiedzy na temat Francji. Konkurs  zorganizowany został w ramach zajęć KLUBU FRANKOFILÓW, które były prowadzone przez Panią Karolinę Michoń. Uczniowie z klas I-III  mieli okazję sprawdzić i zaprezentować zdobyte wiadomości. Nagrodzono następujące osoby: I miejsce - Kamil Krystek  (II klasa) II miejsce - Roksana Związek (III klasa) III miejsce - Kamila Syrnik (III klasa) Wyróżnienie - Jakub Pluczak (II klasa) Gratulujemy! :) ZWYCIĘZCA KAMIL KRYSTEK:)

Dzień Pszczoły

W trakcie zajęć świetlicowych poświęconych Dniu Pszczoły, dzieci miały okazję poznać fascynujący świat pszczół sprzed 120 milionów lat. Uczestnicy dowiedzieli do czego dawniej wykorzystywano miód, odkrywając, jak cenny był dla różnych cywilizacji. Ponadto, dzieci nauczyły się, jak pszczoły się porozumiewają, ile żyją i jak odbywa się proces zapylania kwiatów. Poznały także naukę zwaną biomimetyką, która inspiruje się naturą, w tym zachowaniami pszczół, do tworzenia nowych technologii. Dowiedziały się również, czym jest bartnictwo, czyli tradycyjna forma pszczelarstwa polegająca na hodowli pszczół w specjalnych ulach umieszczonych na drzewach. Zajęcia te były nie tylko edukacyjne, ale także pełne inspiracji i ciekawostek o niezwykłym świecie pszczół. Podsumowując zajęcia o pszczołach, świetlica przygotowała miłą niespodziankę – słodki miód z truskawkami na wafelku. To smakowite zakończenie nie tylko umiliło dzieciom dzień, ale również pozwoliło im doświadczyć, jak pyszny i wartościowy...