UWAGA
RODZICE !!!
W myśl Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26. Sierpnia 2015r. na podstawie art. 52c ust.6 ustawy z dnia 25 sierpnia 2006r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DZ.U. z 2015r. poz.594) w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełnić środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach. Informujemy, że w naszej szkole stosujemy się do wyżej wymienionego rozporządzenia. W związku z powyższym zwracamy się do Państwa z prośbą o współpracę i w miarę możliwości o ograniczenie podawania cukru dzieciom w domu tak, aby skrócić im okres przyzwyczajania się do spożywanych potraw przygotowywanych w szkole.
WYKAZ
SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE
NIETOLERANCJI
2.
Skorupiaki i produkty pochodne;
3.
Jaja i produkty pochodne;
4.
Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a)
żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających
witaminy lub karotenoidy;
b)
żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do
piwa i wina;
5.
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6.
Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
a)
całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 );
b)
mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego
D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu,
naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
c)
fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych
pochodzenia sojowego;
d)
estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów
roślinnych pochodzenia sojowego;
7.
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
a)
serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w
tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
b)
laktitolu;
8.
Orzechy, tj. migdały (Amygdaluscommunis L.), orzechy laskowe
(Corylusavellana), orzechy włoskie (Juglansregia), orzechy
nerkowca (Anacardiumoccidentale), orzeszki pekan
(Caryaillinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie
(Bertholletiaexcelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistaciavera),
orzechy makadamia
i
produkty pochodne;
9.
Seler i produkty pochodne;
10.
Gorczyca sezamu i produkty pochodne;
11.
Nasiona lub orzechy Queensland (Macadamiaternifolia), a także
produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do
produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego
pochodzenia rolniczego;
12.
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub
10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla
produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w
postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami
wytwórców;
13.
Łubin i produkty pochodne;
14.Mięczaki
i produkty pochodne.
|
W zeszłym tygodniu mieliśmy przyjemność uczestniczyć w zajęciach z okazji Dnia Kropki. Święto to celebrowane jest na całym świecie, promując kreatywność, wyobraźnię oraz odwagę do podjęcia wyzwań artystycznych. Nasze zajęcia skupiły się na inspirujących aktywnościach, które zachęcają do odkrywania własnej kreatywności i rozwijania umiejętności wizualnych.
Komentarze
Prześlij komentarz